Automatische tarreerlijn met buffersysteem voor kratten
Deze automatische tarreerlijn met buffersysteem voor kratten is ontwikkeld voor het automatisch verwerken en opslaan van aardappelmonsters. De gehele installatie bestaat uit de volgende machines:
- Krattensysteem:
- Invoer rollenbanen aanvaarding
- Rollenbanen + transportbanden
- Krattenlift
- Buffersysteem
- Overschuiver kratten
- Kratten kantelaar
- Inweegbunker
- Foto-unit
- Stenenscheider
- Wasser
- Doseersysteem
- 3D-Camera
- Rollensorteerder
- Weegbak met opvoerband
- Zoutbad
- Schiller
- Onderwaterweger
- Keurtafel
- Automatische fritessnijder-frituur
- Bakkleurdetectie
Werking van de installatie
Krattensysteem
Het krattensysteem is ontwikkeld om de aardappelmonsters op te slaan en te transporteren tussen de verschillende verdiepingsvloeren en tussen verschillende posities van monstername.
Invoer rollenbanen aanvaarding
De invoer rollenbanen aanvaarding zijn om de aanvaardingsmonsters te verwerken. Het systeem bestaat uit een aantal rollenbanen en transportbanden en zorgt ervoor dat er lege kratten aangevoerd en gebufferd kunnen worden. De kratten worden handmatig met het monster gevuld en daarna op de invoerpositie ingescand en richting de lift getransporteerd.
Rollenbanen en transportbanden
Het krattensysteem bestaat uit verschillende transportbanden en rollenbanen om de aardappelen en kratten te transporteren. Deze transportsystemen zijn voorzien van sensoren en stoppers om te kunnen bufferen.
Krattenlift
Om de kratten van de lager en hoger gelegen posities naar de kantelaar te transporteren is een krattenlift voorzien. Deze lift bestaat uit een liftplateau met 2 aangedreven rollenbanen met aan de buitenzijden stoppercilinders. Op elke rollenbaan past 1 krat met aardappelen van maximaal 40Kg.
De lift kan kratten van de onderste positie (aanvaardingsmonsters) ophalen en naar de kantelaar brengen, lege en volle kratten naar de bufferposities brengen en kratten ophalen van de automatische monstername (tarreermonsters).
Om handmatig tarreermonsters in de tarreerlijn te verwerken is nog een positie voorzien met een beeldscherm, handscanner en RFID-scanner.
Overschuiver kratten
Omdat de tarreermonsters naar de kantellaar te transporteren moeten deze 1 rollenbaan opschuiven. Dit gebeurd door middel van een overschuiver welke de kratten iets oplicht en naar de andere baan duwt met een pneumatische cilinder.
Kratten kantelaar
De volle kratten worden in de kantelaar door middel van een kantelmechanisme leeg gekiept boven een opvoerband. De lege kratten worden met een pneumatische cilinder overgeschoven naar de andere kant en middels een tandriembaan afgevoerd naar een lager gelegen rollenbaan.
Inweegbunker
De bruto weegbunker wordt gebruikt om de aardappelmonsters bruto af te wegen. Het monster wordt via een transportband in de weegbak gelost. Na het wegen van de monsters gaat de bak open en wordt het monster op een andere transportband gelost.
Foto-unit
In de foto-unit wordt een foto gemaakt van het hele aardappelmonster. Het monster wordt tegengehouden met een pneumatische schuif. Zodra de foto is genomen, wordt het monster verder getransporteerd.
Stenenscheider
In de stenenscheider worden de stenen van de aardappelen gescheiden. Het monster wordt in een bak met water getransporteerd, de stenen zinken als eerste naar beneden. Deze worden op een aparte band verzameld en afgevoerd naar de zijkant. De aardappelen worden rechtdoor op een spijlenband uit de bak getransporteerd naar een kist of volgende machine.
Wasser
De machine is ontwikkeld om een monster aardappelen tot 40 kg te schillen of te wassen. Dit gebeurt door de aardappelen in de machine te transporteren. Na het starten begint de bodem, die bestaat uit een schilschijf of was-schijf, te draaien. De aardappelen worden rondgeslingerd in de trommel en bij de schiller wordt de schil eraf geschuurd door de grove schilschijf. In de wasser wordt het vuil van de aardappel verwijderd door de aardappelen te spoelen en over elkaar te wrijven tijdens het roteren. Na een ingestelde tijd worden de aardappelen door de uitwerpklep van de wasmachine/schiller uitgeworpen.
Doseersysteem
De aardappelen worden met de transportband naar een trilgoot getransporteerd die ontworpen is voor het doseren van aardappelen. De trilgoot wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met een andere machine. Bijvoorbeeld een 3D-camera voor het meten van de lengte van aardappelen. Hier zorgt de trilgoot ervoor dat de aardappelen in batches naar de lengtemeter worden getransporteerd, voor optimale nauwkeurigheid.
Door het trillende/schuddende effect van de trilgoot worden de aardappelen naar een lengtemeter getransporteerd. Door het gebruik van 3 sporen worden de aardappelen van elkaar gescheiden om de werking van de lengtemeter te optimaliseren.
3D-Camera
Nadat de aardappelen over de transportband zijn verspreid, gaan ze door een 3D-camera. De 3D-camera meet de lengte, breedte en hoogte van de aardappelen. Deze informatie wordt per monster verzameld en online beschikbaar gemaakt. De lengtemeter bestaat uit een transportband die onder een overdekte ruimte loopt. Hier gebruikt de 3D-sensor een laserstraal om de afmetingen van elke afzonderlijke aardappel te bepalen.
Rollensorteerder
Na de 3D-camera worden de aardappelen op een rollensorteerder geplaatst. De te kleine aardappelen vallen tussen de rollen en komen in een weegbak terecht. De aardappelen worden vooruit getransporteerd door de draaiende beweging van de aangedreven rollen. De grootte van de doorzakking kan handmatig worden ingesteld. De grote aardappelen worden gelost in de weegtrechter van de elevatorband met weegtrechter. De kleine aardappelen worden gewogen in de weegbak onder de rollensorteerder en vervolgens op een transportband gelost.
Weegbak met opvoerband
Het overgebleven monster wordt nu gewogen in een weegbak om het netto gewicht te bepalen. Deze weegbak is boven een transportband geplaatst welke de aardappelen na het wegen af kan voeren.
Zoutbad
De aardappelen vallen van de band en worden verzameld in het zoutbad. In het zoutbad worden aardappelen met een laag drooggehalte gescheiden van aardappelen met een hoog stofgehalte. Het zoutbad is gevuld met water dat een bepaalde hoeveelheid zout bevat. Deze hoeveelheid zout wordt geregistreerd door een zoutmeter en kan zo op de juiste waarde worden gehouden. De aardappelen vallen in het zoutbad en worden via de transportband onderin het zoutbad uit het zoutbad getransporteerd. De aardappelen die drijven worden apart gehouden. Nadat de goede monsters door het zoutbad zijn gegaan, worden de opvangbak met drijvers leeggekanteld en worden ook deze aardappelen via de transportband naar de weegbak getransporteerd. De drijvers worden apart gewogen en vervolgens op een transportband gelost. De goede aardappelen vallen van de transportband op de volgende machine.
Schiller
De machine is ontwikkeld om een monster aardappelen tot 40 kg te schillen of te wassen. Dit gebeurt door de aardappelen in de machine te transporteren. Na het starten begint de bodem, die bestaat uit een schilschijf of was-schijf, te draaien. De aardappelen worden rondgeslingerd in de trommel en bij de schiller wordt de schil eraf geschuurd door de grove schilschijf. In de wasser wordt het vuil van de aardappel verwijderd door de aardappelen te spoelen en over elkaar te wrijven tijdens het roteren. Na een ingestelde tijd worden de aardappelen door de uitwerpklep van de wasmachine/schiller uitgeworpen.
Onderwaterweger
De onderwaterweger is ontwikkeld om het drogestofgehalte van aardappelen te bepalen. Door het gewicht boven en onder water te wegen, kan het drogestofgehalte worden bepaald met behulp van een formule. Wanneer de machine is opgestart en op 0 staat, wordt de mand gevuld met een monster aardappelen van maximaal 40 kg. Eerst weegt de machine het gewicht boven water. Daarna gaat de cilinder uit waardoor de mand onder water komt te hangen. Het gewicht wordt opnieuw onder water gewogen. Daarna gaat de cilinder naar weer in en bepaalt de machine het drogestofgehalte aan de hand van de gewichten. Nadat de cyclus is voltooid, wordt het drogestofgehalte weergegeven. De mand lost de aardappelen automatisch op de machine of kist die erachter staat.
Keurtafel
De keurtafel is uitgerust met een scherm waarop alle gegevens kunnen worden ingevoerd. Daarnaast zijn er vijf weegbakken waarin de defecte aardappelen geplaatst kunnen worden. Na de beoordeling worden de aardappelen gelost en via de afvoerbanden uit de weegbakken verwijderd.
Automatische fritessnijder-frituur
Het monster wordt van de keurtafel op een andere transportband in de trechter van de elevatorband gestort. De automatische fritessnijder-frituur is uitgerust met een aardappeltoevoerband, een frietsnijder, een friteuse, trilgoten en een afzuiging.
Nadat de aardappelen in de trechter zijn gelost, transporteert de transportband de aardappelen omhoog naar een trilgoot met twee banen. Na de trilgoot gaan de aardappelen de frietsnijder in het snijmechanisme waar uit de kern van elke aardappel een frietje wordt gesneden. Het snijafval valt naar beneden en wordt onmiddellijk afgevoerd via een afvoerband naar de inspectieband. Zo kan de operator het monster ook beoordelen op interne defecten.
De losse friet komt terecht op een van de twee trilgoten met twee sporen. Ook hier worden de frieten met een sproeier besproeid met water. Aan het einde van de trilgoot worden de frietjes verzameld in een opvangbak.
Als er genoeg friet in de lekbak is verzameld, wordt de bak opgetild met behulp van een pneumatische cilinder. Met behulp van een servomotor en een lineaire geleider wordt de lekbak over 1 van de 2 frituurmanden getild. Als de lekbak in de juiste positie staat, worden de frietjes uitgeladen.
Als de friet in het frituurmandje zit, zakt het mandje in het vet met behulp van een pneumatische cilinder. Na een ingestelde tijd wordt het mandje terug gekanteld en blijft het nog even uitlekken boven de frituurpan. Daarna wordt het mandje verder leeg gekanteld op een doseertriller, die de frites naar het einde van de machine transporteert.
Bakkleur detectie
De gefrituurde friet wordt door middel van de trilgoot op de transportband van de bakkleur detectie getransporteerd. In deze machine is een camera ingebouwd die de kleur van de friet detecteert en opslaat in het systeem. Om een onafhankelijke meting te creëren, is er een kap over de camera geplaatst en worden de frietjes onafhankelijk belicht. Na het controleren van de frietjes vallen ze in een kist aan het einde van de transportband.
Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.