Geautomatiseerde Tarreerlijn Aardappelen
Een geautomatiseerde tarreerlijn voor het tarreren en keuren van aardappelen.
Aanvoerbuffersysteem
Het aanvoerbuffersysteem zal als onderdeel in een tarreerlijn fungeren. De tarreerlijn is ontworpen voor het tarreren van monsters aardappelen van +/-25 kg. Het aanvoerbuffersysteem zorgt ervoor dat de aardappelen gedoseerd in de lijn terechtkomen. Dit heeft als doel om de aardappelen die tot friet verwerkt kunnen worden te tarreren en keuren.
De aardappelmonsters worden handmatig aangevoerd in kratten. De kratten worden met een lift omhoog getransporteerd waarna de kratten getransporteerd en gebufferd worden over een rollenbaan. De bufferende werking zal ontstaan door accumulerende rollen en inklemming middels een pneumatische cilinder en vaste aanslag. De klemcilinder zal tevens zorgen voor de positionering van het krat voor de kantelaar. Als de aardappel-tarreerlijn een nieuw aardappelmonster nodig heeft zal een krat naar de kantelaar getransporteerd worden. De kantelaar zal het krat inklemmen en kantelen.
De gegevens worden bij het vullen van de kratten gekoppeld aan een RFID tag die zich op het krat bevind. De RFID tag zorgt voor de waarborging van de traceability van de aardappelmonsters. Door de RFID tag voor de kantelaar uit te lezen wordt bepaald van welke leverancier/teler de aardappelen zijn die getarreerd gaan worden. Het lege krat wordt terug gekanteld door de kantelaar waarna het krat middels een niet aangedreven rollenbaan getransporteerd wordt. Het krat kan handmatig van de rollenbaan gehaald worden waarna het krat opnieuw gevuld kan worden.
Inweegbunker
De kantelaar kantelt het krat in de weegbunker. Deze weegbunker zal het monster wegen en volgens de ingestelde parameters het product lossen op de onderliggende transportband. Het gewicht van ieder monster wordt geregistreerd en gekoppeld aan de RFID tag van het betreffende monster.
Wasser
De transportband onder de inweegbunker draait de aardappelen op een opvoerband welke de aardappelen in de wasser werpt. Zodra de aardappelen in de wasser liggen, start de machine en gaat de bodem, die bestaat uit een wasschijf, ronddraaien. De aardappelen zullen rondgeslingerd worden in de trommel en door het langs elkaar schuren en spoelen met water zal het vuil van de aardappelen verwijderd worden. Na een ingestelde tijd zal te schiller de aardappelen middels de uitwerpklep uitwerpen op een transportband.
Rollenleesband
De gewassen aardappelen komen middels een opvoerband op de rollenleesband terecht. Deze machine zorgt ervoor dat de aardappelen op lage snelheid getransporteerd worden en tijdens transport een roterende beweging meekrijgen. Op deze manier kan elke aardappel visueel geïnspecteerd worden. Als er defect of productvreemde delen voorbij komen, bestaat de mogelijkheid om deze in de weegbakken achter de rollenleesband te werpen. Deze gewichten worden ook geregistreerd. De eerste weegbak bezit ook over een telsysteem, welke het aantal delen, wat in de weegbak geworpen wordt, bijhoudt.
Het afval (ook wel defects genoemd) wat in de weegbakken terecht komt, kan afhankelijk van het type monster 2 vervolgroutes in de tarreerlijn volgen. Er is mogelijkheid tot gelijk afvoeren naar de kist achter de tarreerlijn. De tweede mogelijkheid is dat de defect middels een elevatorband weer terug op de doseerband met foto-unit terecht komen.
Doseerband met foto-unit
De rollenleesband werpt de aardappelen op een transportband waarvan het eerste gedeelte voorzien is van een foto-unit. Deze foto-unit is een afgeschermde ruimte voorzien van heldere verlichting en een camera. Hier wordt van elk monster een foto gemaakt en gekoppeld aan de RFID-tag. Nadat de foto is gemaakt draait de transportband de aardappelen op de verdeeltriller.
Lengtemeter met verdeeltriller
De verdeeltriller staat voor de lengtemeter om de aardappelen goed te verenkelen. Dit is nodig om te voorkomen dat de aardappelen tegen elkaar liggen bij de lengtemeting. Vanaf de doseertriller komen de aardappelen op de lengtemeter. De lengtemeter zal met behulp van een 3D-sensor de afmetingen van elke voorbijkomende aardappel bepalen. Deze informatie wordt per monster verzameld en online beschikbaar gesteld. De capaciteit van deze machine is 120 knollen per minuut.
De lengtemeter bestaat uit een transportband die onder een afgedichte ruimte doorloopt. In deze ruimte kan de 3D-sensor met behulp van een laserstraal de afmetingen van de aardappel bepalen. De gegevens van elke aardappel zullen worden opgeslagen.
Rollensorteerder
Vanuit de lengtemeter worden de aardappelen over de rollensorteerder getransporteerd. Deze machine bestaat uit een aantal aangedreven rollen welke een bepaalde afstand (standaard 38mm) uit elkaar staan. Hierdoor zullen de aardappelen, welke door de opening passen, naar beneden vallen op de onderliggende transportband. Deze transportband voert de kleine aardappelen af naar de afvoerband van de tarreerlijn of draait deze weer bij het monster op de opvoerband welke achter de rollensorteerder gepositioneerd is.
Zoutbad en Onderwaterweger
De opvoerband werpt de aardappelen in het zoutbad, het zoutbad is een bad gevuld met water wat een bepaald gehalte zout bevat. De aardappelen zullen in het zoutbad vallen en door middel van de transportband welke onderin het zoutbad draait, uit het zoutbad getransporteerd worden.
De aardappelen welke gaan drijven zullen door middel van stroming, die veroorzaakt wordt door een pomp, in een opvangbak terecht komen. Nadat de goede aardappelen eruit zijn, zal de kantelklep omschakelen. De opvangbak zal de drijvers in het zoutbad werpen en deze worden middels een stroming en de transportband uit het bad getransporteerd en in de weegbak na het zoutbad geworpen. Deze weegbak zal de aardappelen lossen op de naastgelegen afvoerband van de tarreerlijn.
Keurtafel met foto-unit
De onderwaterweger stort de aardappelen op de keurtafel waarvan het eerste gedeelte is voorzien van een foto-unit. Hier wordt net als op de doseerband na de rollenleestafel een foto gemaakt van het monster. Hierna wordt het monster verder getransporteerd naar het leesgedeelte van de keurtafel.
Het leesgedeelte van de keurtafel is bedoelt om de aardappelen visueel te keuren op gebreken en dergelijke. Deze kunnen door de telvakken gegooid worden. Hier wordt door middel van een telsensor het aantal defects geteld en weergegeven op het touchscreen.
Daarnaast is 1 telvak voorzien van een kleine weegbak, welke het gewicht van de defects registreert. Al deze data wordt opgeslagen en aan het betreffende monster gekoppeld.
De totale installatie bestaat uit:
- Aanvoerbuffersysteem
- Inweegbunker
- Wasser
- Rollenleesband
- Doseerband met foto-unit
- Lengtemeter met verdeeltriller
- Rollensorteerder
- Zoutbad
- Onderwaterweger
- Keurtafel met foto-unit
- Transportbanden
Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.