Tarreerlijn Aardappelen
Een machine ontwikkeld door RMA Techniek voor het tarreren van aardappelen
Stenenscheider
Nadat het monster met de bijbehorende barcode gescand is door de barcodescanner wordt op het scherm aangegeven dat de aardappelen op de opvoerband naar de stenenscheider geworpen kan worden. Met een druk op de startknop gaat de tarreerlijn automatisch in werking en komen de aardappelen in de stenenscheider.
Onderin de stenenscheider zorgt een schroef voor een stroming in het water. De stroming zal de aardappelen met een lager soortelijk gewicht doen stuwen naar de productband welke de aardappelen uit de stenenscheider transporteert. De stenen en kluiten die een hoger soortelijk gewicht hebben dan de aardappelen zullen niet voortgestuwd worden door de stroming maar zullen gelijk zinken. Omdat in het begin van de stenenscheider een transportband haaks de machine uitdraait, zullen de kluiten en stenen hierover de machine uit getransporteerd worden.
De aardappelen zullen over de productband uit de stenenscheider getransporteerd worden. Omdat het vervolg van de tarreerlijn aangepast is op badges van 40kg is de stenenscheider voorzien van een buffer aan het eind van de productband. De aardappelen worden in de buffer gedraaid, welke aan de onderzijde een pneumatische losklep heeft. Als de bufferbak vol is zal dit gedetecteerd worden door een sensor, de productband zal dan stoppen met draaien. Zodra de aardappelen verder kunnen in het vervolg van de tarreerlijn zal de losklep opengaan en worden alle aardappelen afgevoerd. Zodra de klep weer gesloten is, zal de productband weer gaan draaien.
Wasser
Zodra de aardappelen in de wasser liggen, start de machine en gaat de bodem, die bestaat uit een schilschijf, ronddraaien. De aardappelen zullen rondgeslingerd worden in de trommel en door de ruwe schilschijf zal de schil eraf geschuurd worden. Na een ingestelde tijd zal te schiller de aardappelen middels de uitwerpklep uitwerpen in een transportband.
Onderwaterweger
Middels de transportband worden de aardappelen in de mand getransporteerd. De mand van de onderwaterweger hangt aan een weegplateau, welke het gewicht kan wegen van de massa aardappelen. Dit gebeurd eerst boven water, daarna zal de cilinder, welke aan de mand bevestigd is, uitgaan en de mand zal onder water zakken. Hier wordt nogmaals het gewicht bepaald. Aan de hand van deze twee waardes wordt het onderwatergewicht bepaald. Alle gegevens van de weging worden opgeslagen. De mand zal na de cyclus automatisch lossen op de opvoerband achter de onderwaterweger. Via deze opvoerband worden de aardappelen getransporteerd naar de doseerband.
Doseertriller
De doseerband zal de aardappelen naar de triller transporteren waarna de aardappelen op de trilgoot terecht komen. Door de trillende/schuddende werking van deze trilgoot worden de aardappelen verplaatst in de richting van de lengtemeter. Door gebruik te maken van een 4-tal sporen, worden de aardappelen verenkeld zodat de werking van de lengtemeter optimaal is.
Lengtemeter
Vanaf de doseertriller komen de aardappelen op de lengtemeter. De lengtemeter zal met behulp van een 3D-sensor de afmetingen van elke voorbijkomende aardappel bepalen. Deze informatie wordt per monster verzameld en online beschikbaar gesteld. De capaciteit van deze machine is 120 knollen per minuut.
De lengtemeter bestaat uit een transportband die onder een afgedichte ruimte doorloopt. In deze ruimte kan de 3D-sensor met behulp van een laserstraal de afmetingen van de aardappel bepalen. De gegevens van elke aardappel zullen worden opgeslagen.
Snijmachine
De lengtemeter kan 4 sporen met aardappelen tegelijk meten, 1 spoor hiervan komt op de achterstaande snijmachine terecht. Hier worden de aardappelen door midden gesneden. De halve aardappel-delen zullen naar een leestafel getransporteerd worden waarna de kwaliteit vastgesteld kan worden.
De machine is opgebouwd uit een V-band met daarop een mes wat met een cilinder gepositioneerd kan worden. Omdat niet alle aardappelen gesneden hoeven te worden kan het mes omhoog en omlaag gepositioneerd worden. De V-band dient ervoor om de aardappelen in het midden van het mes te positioneren. Na het opstarten van het mes kunnen de aardappelen aangevoerd worden over de V-band waarna de aardappelen door de helft gesneden worden. De overige 3 sporen van de lengtemeter zullen over een naastgelegen transportband naar de keurtafel worden getransporteerd.
Keurtafel
De aardappelen worden naar de keurtafel getransporteerd, hier kan de keurmeester de aardappelen selecteren op groen, rooibeschadiging, blauw en eventuele andere defects.
Deze defects en andere informatie kunnen op het beeldscherm ingevoerd worden.
Nadat het monster beoordeeld is door de keurmeester kan op het scherm aangegeven worden dat het monster verder kan naar de foto-unit, hier wordt een foto gemaakt van (een deel van) het monster. Om te voorkomen dat er aardappelen door rollen als er een foto van wordt gemaakt, is er een verblijfklep voorzien aan het einde van de transportband.
Als er een foto gemaakt is, kan (een gedeelte van) het monster gewogen worden en afgevoerd worden of verder getransporteerd worden naar de sorteer machine.
Sorteerder
Een opvoerband transporteert de aardappelen naar de sorteerder. De sorteerder bestaat uit een frame met kunststof roosters erin. De kunststof roosters beginnen met kleine vierkante gaten en eindigen met grote vierkante gaten. Dit frame is met schudarmen bevestigd aan het hoofdframe. Door een drijfstang die bevestigd is aan een excentrisch mechanisme wordt een schud-schok beweging gemaakt met de roosters waar de aardappelen op liggen. Door het schudden/schokken ontstaat een voortgaande beweging en zullen de aardappelen op grootte gesorteerd worden omdat ze pas door het rooster vallen waar ze doorheen kunnen.
Onder elk rooster is een transportband bevestigd welke de aardappelen per groottemaat opvangt en verder transporteert naar het weegsysteem. Deze transportbanden zijn elk voorzien van telsensoren, zodat ook de aantallen per groottemaat worden geregistreerd.
Weegsysteem
Het weegsysteem bestaat uit een stevig frame waar weegbakken in bevestigd zijn. De weegbakken zijn bevestigd aan loadcellen welke het gewicht in de weegbak registreren. De weegbakken zijn geplaatst onder elke transportband die vanonder de sorteerder komt. Op deze manier wordt van elke grootte aardappel het gewicht bepaald en worden deze gegevens gelijk doorgestuurd.
De weegbakken zijn voorzien van een klep die pneumatisch geopend en gesloten kan worden. Door de kleppen te openen worden de aardappelen op de transportband getransporteerd. De transportband voert de aardappelen af, via een aantal transportbanden, naar de product-aanvoerstroom van de fabriek.
Kratten ontstapelaar met vulsysteem
Deze machine is ontwikkeld om een stapel van maximaal 8 lege kratten te ontstapelen. Er wordt een stapel kratten ingevoerd op een rollenbaan, waarna de machine automatisch de kratten een voor een zal ontstapelen. Door middel van een lift wordt de stapel vanaf het tweede krat opgetild. Het onderste krat blijft staan waarna het getransporteerd wordt naar de andere rollenbaan. Op deze rollenbaan wordt het krat gevuld met een deelmonster uit de tarreerlijn. De lift zal de overige stapel kratten neerzetten waarna het tweede krat opgetild wordt.
Zodra het krat gevuld is met aardappelen wordt deze onderdoor een printer, welke een label uitprint om het monster te coderen, getransporteerd en op een rollenbaan gebufferd wordt.
De totale installatie bestaat uit:
- Stenenscheider
- Wasser
- Onderwaterweger
- Doseertriller
- Lengtemeter
- Snijmachine
- Keurtafel met foto-unit
- Sorteerder
- Weegsysteem
- Kratten ontstapelaar met vulsysteem.
- Transportbanden
Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.