Aardappel Tarreerlijn
Een tarreerlijn ontwikkeld door RMA Techniek voor het keuren van aardappelen.
Kantelaar met bunker
Als de kantelaar leeg is, kan er een kist van 250kg aardappelen ingereden worden. Met de barcodescanner kan de barcode gescand worden die bij de badge hoort. Zo weet het systeem welke partij er over de tarreerlijn gaat en worden alle gegevens gelijk opgeslagen in het juiste bestand.
Na het scannen, kan de startknop ingedrukt worden, mits alle veiligheidsvoorwaarden voldoen, zal de kist omhoog gaan en zullen de aardappelen door het kantelsysteem in de bunker terecht komen. De bunker bestaat uit een opvangbak met daaronder een transportband zodat de bunker helemaal leeg gedraaid kan worden. Als de kist leeg is zal deze weer naar beneden komen en zal op het scherm zichtbaar worden wanneer deze weggereden kan worden.
Losse grond reiniger
Als de bunker gevuld is zal deze leeg gaan draaien en komen de aardappelen over de losse grond reiniger. De losse grond reiniger bestaat uit een spijlenband waar in het midden onder de band een excentrische, aangedreven as bevestigd is. Op deze as zijn rollen bevestigd die de spijlenband ondersteunen en door de excentrische aandrijving zullen deze een op en neergaande beweging veroorzaken in de spijlenband. Door deze beweging zal de losse grond en stof van de aardappelen grotendeels verwijderd worden en door de spijlenband in de onderstaande opvangkist terecht komen.
Stenenscheider
De aardappelen vallen na de losse grond reiniger in de stenenscheider. Deze machine is ontwikkeld om stenen en kluiten uit de partij te halen. De stenenscheider bestaat uit twee transportbanden. De ene transportband staat in de lengterichting van de tarreerlijn, dit is de productband waar de aardappelen overheen gaan. De andere transportband wordt haaks uit de stenenscheider opgevoerd, dit is de stenenband.
Onderin de stenenscheider zit een schroef welke een opwaartse stroming creëert aan het begin van de stenenscheider. Deze stroming zal net voldoende zijn om de aardappelen niet op de stenenband terecht doen komen maar op de productband. De zwaardere stenen en kluiten zullen niet meegevoerd worden in de stroming maar zinken gelijk op de stenenband. De stenenband draait de stenen en kluiten uit de stenenscheider in een opvangkist welke naast de stenenscheider staat.
Omdat in het vervolg van de tarreerlijn gewerkt wordt met badges van maximaal 40kg is er na de stenenscheider een opvangbak met los klep van 40kg voorzien. Op deze opvangbak is een niveausensor geplaatst om te zien wanneer deze opvangbak gevuld is. Zodra de bak gevuld is zullen de bunkerband, losse grond reiniger en stenenscheider stoppen met draaien.
Wasser/schiller
De wasser kan handmatig gevuld worden door de klep aan de voorzijde te openen en een kist aardappelen in te werpen of kan automatisch gevuld worden vanuit de opvangbak achter de stenenscheider. Of in het geval van de schiller wordt deze automatisch gevuld door de leesband.
De wasser is ontwikkeld om een monster aardappelen van maximaal 40kg te schillen of te wassen. Na het starten van de machine gaat de bodem, die bestaat uit een schilschijf of wasschijf, ronddraaien. De aardappelen zullen rondgeslingerd worden in de trommel en bij de schiller zal door de ruwe schilschijf de schil eraf geschuurd worden. Bij de wasser wordt doormiddel van het spoelen tijdens het draaien het vuil van de aardappel gespoeld. Na een ingestelde tijd zal te wasser/schiller de aardappelen middels de uitwerpklep uitwerpen op de transportband.
Rollensorteerder
De rollensorteerder zorgt ervoor dat er een scheiding ontstaat tussen de aardappelen met een doorsnede van 0-40mm en alles wat daarboven valt. De rollensorteerder bestaat uit aangedreven rollen waarvan de onderlinge afstand steeds vergroot wordt. Hierdoor worden de aardappelen getransporteerd en vallen de kleinere aardappelen door de opening tussen de rollen.
De kleinere aardappelen vallen in een weegbak, en worden gewogen en daarna gelost in een onderstaande kist. De grotere aardappelen zullen verder getransporteerd worden door middel van een doseerband. Deze doseerband zorgt ervoor dat de aardappelen beter verspreid doorgevoerd worden op een doseertriller. De triller heeft als functie de aardappelen te verenkelen. Dit is nodig om een beter resultaat te krijgen bij de lengtemeting die hierna plaatsvind.
Leesband
De aardappelen vallen na de rollensorteerder op de leesband, hier kan de keurmeester de aardappelen bekijken en op de bijbehorende knoppen aangeven welke kwaliteit de badge bevat. Hier kan worden gedacht aan geurafwijking, kleurafwijking enz.
Zoutbad
Nadat de aardappelen geschild zijn worden ze door een opvoerband in het zoutbad getransporteerd. Het zoutbad is een bad gevuld met water wat een bepaald gehalte zout bevat. De aardappelen zullen in het zoutbad vallen en door middel van de transportband welke onderin het zoutbad draait, uit het zoutbad getransporteerd worden.
De aardappelen die gaan drijven zullen door middel van stroming, die veroorzaakt wordt door een pomp, tegen een dwingplaat aankomen welke de drijvers dwingt om op het rechtergedeelte van de transportband te komen. Ondertussen zullen de goede aardappelen die zinken op de linkerkant van de transportband terechtkomen welke de aardappelen uit het zoutbad draait.
De drijvers hebben 3 mogelijkheden welke gecreëerd worden door de keuzeklep. De keuzeklep kan gesloten zijn: er ontstaat een soort tussenbunker waar de aardappelen worden opgeslagen. De keuzeklep kan geopend zijn aan de voorzijde: de aardappelen vallen zo in het 2e zoutbad met een ander zoutgehalte. De keuzeklep kan geopend zijn aan de achterzijde: De aardappelen gaan verder over de transportband in het vervolg van de tarreerlijn.
Onderwaterweger
Het zoutbad transporteert de aardappelen naar een opvoerband welke de aardappelen in de mand van de onderwaterweger transporteert. De transportband zal stoppen met draaien als alle aardappelen in de mand liggen. De mand van de onderwaterweger hangt aan een weegplateau, welke het gewicht kan wegen van de massa aardappelen. Dit gebeurd eerst boven water, daarna zal de cilinder, welke aan de mand bevestigd is, uitgaan en de mand zal onder water zakken. Hier wordt nogmaals het gewicht bepaald. Aan de hand van deze twee waardes zal er een onderwatergewicht uitkomen. Dit gewicht zal zichtbaar worden op het scherm en de gegevens hiervan worden opgeslagen. De mand zal na de cyclus automatisch lossen in de opvoerband achter de onderwaterweger.
Sorteerder
De opvoerband transporteert de aardappelen naar de sorteerder. De sorteerder bestaat uit een frame met kunststof roosters erin. De kunststof roosters beginnen met kleine vierkante gaten en eindigen met grote vierkante gaten. Dit frame is met schudarmen bevestigd aan het hoofdframe. Door een drijfstang die bevestigd is aan een excentrisch mechanisme wordt een schud-schok beweging gemaakt met de roosters waar de aardappelen op liggen. Door het schudden/schokken ontstaat een voortgaande beweging en zullen de aardappelen op grootte gesorteerd worden omdat ze pas door het rooster vallen waar ze doorheen kunnen.
Onder elk rooster is een transportband bevestigd welke de aardappelen per groottemaat opvangt en verder transporteert naar het weegsysteem.
Weegsysteem
Het weegsysteem bestaat uit een stevig frame waar weegbakken in bevestigd zijn. De weegbakken zijn bevestigd aan loadcellen welke het gewicht in de weegbak registreren. De weegbakken zijn geplaatst onder elke transportband die vanonder de sorteerder komt. Op deze manier wordt van elke grootte aardappel het gewicht bepaald en worden deze gegevens gelijk doorgestuurd.
De weegbakken zijn voorzijn van 2 kleppen die pneumatisch geopend en gesloten kunnen worden. Hiermee kan bepaald worden of de aardappelen op de ene transportband of de andere transportband terecht komen. De dubbele transportband onder het weegsysteem transporteert de aardappelen via een opvoerband naar een afvoerkist of via een opvoerband verder naar het keurlokaal.
Lengtemeter
Middels de opvoerband en dwarsband komen de aardappelen vanuit het weegsysteem in de keurruimte terecht. Hier worden de aardappelen eerst over een trilgoot getransporteerd, deze trilgoot zorgt ervoor dat de aardappelen verenkelt worden. Het verenkelen van de aardappelen is nodig om de lengte van de aardappelen goed te kunnen bepalen.
De lengtemeter achter de triller bestaat uit een transportband die de aardappelen onder de 3D-sensor doorvoert. Deze sensor scant de aardappelen door middel van een laserstraal. Daardoor kan elke aardappel in beeld gebracht worden en zal de exacte lengte worden gemeten. Ook deze gegevens worden opgeslagen.
Keurtafel
Na de lengtemeter komen de aardappelen op de keurtafel terecht. De keurtafel bestaat uit twee transportbanden, zodat aan 2 zijdes afzonderlijk gekeurd kan worden. Daarom is een keuzeklep voorzien na de lengtemeter. Zo kan gekozen worden wanneer welke aardappelen op welke band terecht komen van de keurtafel.
In het midden van de keurtafel staan bakjes op een frame om de verschillende aardappelen in te leggen die afwijkingen bevatten. De transportbanden kunnen afzonderlijk aangestuurd worden zodat de aardappelen afgevoerd kunnen worden in de onderliggende transportband welke de gekeurde aardappelen naar een kist afvoert buiten het keurlokaal.
Fritessnijder
Naast het afvoeren van de aardappelen na de keurtafel is er ook een mogelijkheid tot frites snijden. Voor een aantal proeven in het keurlokaal is het nodig om een friet uit het midden van de aardappel te snijden. Dit kan met behulp van de fritessnijder. Deze machine heeft een draaischijf waarop de aardappelen in een vakje gelegd kunnen worden. De schijf draait langs het snij mechanisme waar met een vierkant snijdend mes een friet uit de aardappel gesneden wordt. Deze frites worden opgevangen in een frietmand.
De totale installatie bestaat uit:
- Kantelaar met bunker
- Losse grond reiniger
- Stenenscheider
- Wasser/Schiller
- Rollensorteerder
- Leesband
- Zoutbad
- Onderwaterweger
- Sorteerder
- Weegsysteem
- Lengtemeter
- Keurtafel
- Fritessnijder
Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op